Головні новини за суботу, 9 вересня

Щодня в Україні трапляються важливі події. Редакція інформаційного порталу "Стіна" склала добірку важливих та цікавих новин за день.

ATACMS для України

В Адміністрації президента США обговорюють передачу Україні ракет дальньої дії ATACMS.

Ракеты ATACMS. Фото: скриншот YouTube-видео
Ракеты ATACMS. Фото: скриншот YouTube-видео

Передача може відбутися у рамках оборонної допомоги Україні для відбиття повномасштабного вторгнення рф. Ймовірно, ракети додадуть до майбутнього пакету допомоги в галузі безпеки. Однак, офіційна особа зазначила, що остаточного рішення ще не було ухвалено.

Чиновники відкриють декларації

Президент України Володимир Зеленський хоче все ж змусити народних обранців показати свої статки.

Верховная Рада. Фото: скриншот YouTube-видео
Верховная Рада. Фото: скриншот YouTube-видео

Документ ще 8 вересня повністю підготували на підпис Голові Верховної Ради України. За інформацією з багатьох джерел, Президент України швидко накладе вето. Також він, ймовірно, запропонує свої правки, так щоб декларації були відкриті одразу.

Відпустки під час війни

Работа в офисе. Фото: скриншот YouTube-видео
Работа в офисе. Фото: скриншот YouTube-видео

В парламент поданий законопроєкт № 8313, який передбачає два місяці відпустки демобілізованими, у разі повернення до попереднього місця роботи.

Також пропонується виплата двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду коштом Держаного бюджету України.

Жінкам заборонять виїзд

Обмеження на виїзд за кордон для військовозобов'язаних жінок застосовуватиметься лише до тих жінок, які вже були мобілізовані на виконання певних мобілізаційних завдань. Оскільки ці жінки набувають статусу військовослужбовців, є відповідні права та обмеження.

Пограничник
Пограничник

Наразі вже існують жінки на військовому обліку, і для них не встановлюються жодні обмеження щодо виїзду за кордон.

Жінки з медичною чи фармацевтичною освітою мають бути зареєстровані як військовозобов'язані. З 1 жовтня 2023 року такі жінки мають з'явитися до військкомату та пройти всі необхідні процедури.

"Лопнув" черговий банк

Національний банк 7 вересня відніс АТ "Український будівельно-інвестиційний банк" (Укрбудінвестбанк) до категорії неплатоспроможних.

НБУ. Фото: скриншот YouTube-видео
НБУ. Фото: скриншот YouTube-видео

Рішення Національного Банку України прийняте у зв'язку зі зростанням ризиків щодо виконання банком зобов'язань перед вкладниками та іншими кредиторами. Банк був віднесений до категорії проблемних ще 4 серпня поточного року.