Демобілізованим з ЗСУ хочуть збільшити дні відпустки

Українцям, що демобілізувалися з ЗСУ, коли вирішать повернутися до попереднього місця праці надаватиметься 65 днів відпочинку. Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк в відео, опублікованому в Facebook чиновник поділився деталями.

В парламент поданий законопроєкт № 8313, який передбачає два місяці відпустки демобілізованими, у разі повернення до попереднього місця роботи.

Законопроєктом дозволяється від 15 до 30 днів відпустки за сімейними та іншими обставинами всім цивільним. Також регулюється надання відпусток під час воєнного стану особам, які працюють в галузях критичної інфраструктури та у військовій промисловості.

Мало того, внормовується питання, що в колективному договорі між працівником, трудовим колективом і роботодавцем буде вказано щодо святкових і робочих днів.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказується, що військовим, звільненим у зв’язку з демобілізацією із військової служби за призовом також пропонується окрім відпустки тривалістю 60 днів виплата двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду коштом Держаного бюджету України.

Згідно з українським законодавством, військовослужбовець може йти у відпустку до 30 діб на рік. Однак, вона буде надаватися частинами відповідно до законодавства, не більше 15 календарних днів. Мінімальна тривалість відпустки не встановлена.

Ті військовослужбовці, які використали 10 діб основної щорічної відпустки до набрання чинності даного Закону, мають право ще на 20 діб відпустки до кінця календарного року. Кожна із частин відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Додатково до 30 діб відпустки військовий може отримати ще відпустку за сімейними обставинами терміном до 10 днів.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Кабмін хоче виплачувати компенсацію за відпустку по-новому.

Також ми писали, що декретну відпустку тепер будуть назначати за новими правилами.

Нагадуємо, що стало відомо, чи можуть вручити повістку чоловіку у відпустці.