Зеленський хоче відкрити е-декларації чиновників

Під час війни більшість державних реєстрів закриті, як і електронні декларації. Це дає змогу чиновникам, депутатам та суддям приховувати свої статки, набуті за останні три роки. Нещодавно народні депутати провалили голосування за ключову поправку щодо повернення декларування. Однак, президент України Володимир Зеленський хоче все ж змусити народних обранців показати свої статки, повідомляється у Telegram-каналі Залізний нардеп.

Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк поділився деталями щодо подальших дій з законопроєктом №9534.

Він прогнозує, що буде накладено вето. Документ ще 8 вересня повністю підготували на підпис Голові Верховної Ради України.

Железняк додав, що найближчими днями з відрядження з Японії (Саміт G7 + Украіна на рівні глав парламентів) повернеться Спікер парламенту та завізує законопроєкт.

Тоді законопроєкт офіційно попаде в Офіс Президента для підпису Президента України Володимира Зеленського. За інформацією з багатьох джерел, Президент України швидко накладе вето.

Також він, ймовірно, запропонує свої правки, так щоб декларації були відкриті одразу. Железняк додав, що не виключає, що голова держави звичайно посварить публічно депутатів.

Потім Парламент десь в 20-х числах вересня підтримає пропозиції до закону і виправить текст по деклараціям.

Нардеп також додав, що за голоси взагалі немає сенсу турбуватися, є відчуття що вже зараз за правку буде десь наближатися до конституційної більшості.

До слова, посли "Великої сімки" напередодні робили заяву щодо необхідності ухвалення цього законопроєкту. Тобто це вимога не тільки суспільства, а й союзників.

Варто зазначити, що українці за короткий термін зібрали 25 тисяч голосів петиції щодо вимоги ветувати законопроєкт, що залишає закритими декларації чиновників. Зараз голосів вже 83 854.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що стало відомо, чим годують нардепів у столовій Верховної Ради та які там ціни.

Також ми писали, що у Раді розширили права військових.

Нагадуємо, що у Раді підготували новий законопроєкт щодо мобілізації студентів.