Від якості вашого сну залежить загальне здоров'я

Медитація, дихальні вправи, самомасаж, читання справжньої книги та прийняття теплої ванни – такі ритуали можуть допомогти розслабитися та підготуватися до сну. Про це повідомляє "Toneto".

Буває, що навіть після нескінченного перевертання з боку на бік у ліжку та рахунки овечок, швидко заснути все одно не вдається. Існує кілька порад та хаків, які допоможуть швидше заснути та не вимагають значних фінансових витрат. Однак, якщо проблема безсоння стає систематичною, слід звернутися до лікаря.

Розслабте мозок

Часто причиною труднощів зі сном є тривожні думки. Тому за 30-40 хвилин до сну варто закінчити всі справи та спробувати не думати про проблеми. Для перемикання думок та позбавлення від негативних емоцій перед сном допоможуть книги з позитивним змістом чи рукоділля.

Уникайте важкої вечері

Останнє приймання їжі слід робити не пізніше ніж за 3-4 години до сну, але ходити спати голодним теж не рекомендується. Перед сном варто утриматися від надто солодких, гострих, жирних та смажених продуктів. Вони можуть бути важко засвоюваними та надавати організму непотрібні калорії під час сну. Рекомендується обмежити споживання кофеїновмісних напоїв. Корисно випити теплої води замість них.

Укладайтеся спати і прокидайтеся в один і той же час

Дотримуйтесь добових ритмів: намагайтеся щодня лягати і прокидатися в один і той же час. Це допоможе організму розвинути регулярний ритм сну та неспання. Спочатку час відходу до сну може здатися незвичним і незручним, але з часом ви звикнете до цього порядку. Засинання стане швидшим, а сон якіснішим.

Обмежте час проведення за екранами

Уникайте використання гаджетів – смартфонів, комп'ютерів та планшетів – за 30-60 хвилин до сну. Світло від цих пристроїв заважає мозку виробляти гормон сну, мелатонін. Крім того, використання гаджетів стимулює активність мозку, що ускладнює заспокоєння перед сном. Краще замінити екранний час на спокійні та розслаблювальні заняття.

Щодо конкретних продуктів, які можна вживати перед сном, фахівці рекомендують кисломолочні продукти, такі як кефір, ряжанку або кисле молоко. Вони допомагають заспокоїти травлення. Такий же ефект можуть надавати яблука та буряк. А банани допоможуть зняти м'язову напругу та стимулюють вироблення серотоніну, який бореться зі стресом.

Раніше "Стіна" інформувала, лікарі назвали напій, який заважає розвитку хвороби Альцгеймера.

Нагадуємо, який популярний напій для схуднення не працює.