Вода є основною і невіднятною речовиною для нашого організму, і вона має важливе значення для здоров'я та краси. Але для того, щоб вона приносила максимальну користь, важливо розрізняти між жорсткою та м'якою водою. Про це пише "Мedfactor".

Одним зі способів розрізнити їх є спостереження, як добре розчиняється мило. Якщо мило мало піниться в одній воді, то це може бути ознакою того, що вона є жорсткою. Жорсткість води залежить від концентрації розчинених солей лужноземельних металів, кальцію і магнію, зауважує лікар.

Жорсткість води з водопровідної системи може варіюватися в різних регіонах, а також залежати від пори року. Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації здоров'я (ВООЗ), жорстка вода характеризується високим вмістом карбонату кальцію (СаСОЗ).

М'якою водою вважається вода з вмістом карбонату кальцію до 60 мг/л, вода з вмістом від 120 до 180 мг/л вважається водою середньої жорсткості, а вода з вмістом 180 мг/л СаСО3 вважається дуже жорсткою.

Наприклад, в одному дослідженні вчені вивчали вплив споживання жорсткої води (з вмістом 255 мг/л) на параметри сечі у пацієнтів, які раніше мали проблеми з утворенням кальцій оксалатних каменів. Виявилося, що при споживанні жорсткої води спостерігалося збільшення концентрації кальцію (але не оксалату) у порівнянні зі стійкості, а вода з вмістом 180 мг/л СаСО3 вважається дуже жорсткою.

Раніше "Стіна" інформувала, чи можна пити воду, якщо у склянку потрапила муха.

Нагадуємо, як зрозуміти, що ви п'єте мало води, і вам її не вистачає.