Зубна щітка – це важливий предмет особистої гігієни, який необхідно регулярно міняти. Згодом на ній накопичуються бактерії, які можуть призвести до стоматологічних захворювань і неприємного запаху з рота.

Детальніше про те, як часто потрібно змінювати зубну щітку на нову інформує Апостроф.

Американська стоматологічна асоціація рекомендує змінювати мануальну зубну щітку кожні три-чотири місяці. За словами експертів, зубна щітка зчищає бактерії з зубів, і мікроби можуть залишатися на ній навіть після того, як ви сполоснули її після чищення зубів. Крім того, зношені зубні щітки погано видаляють наліт, тому вам доведеться регулярно міняти їх, щоб забезпечити якісне очищення зубів та ясен.

Якщо ви захворіли на застуду, грип або іншу вірусну інфекцію, важливо викинути зубну щітку, навіть якщо ви використовуєте її менш як три місяці. Після одужання візьміть нову зубну щітку.

Електричні зубні щітки, як правило, мають коротший термін служби, приблизно від одного до двох місяців. Електричні зубні щітки вібрують на високих швидкостях, тому термін служби насадок менший, ніж у стандартних зубних щіток.

Інші ознаки того, що вам час замінити зубну щітку:

  • Щетинки зубної щітки починають згинатися і загинатися вгору.
  • Щетинки зубної щітки змінюють колір, випадають, зношуються або втрачають жорсткість.
  • На зубній щітці з'являються пошкодження.

Миття або дезінфекція зубної щітки не продовжить термін служби, оскільки щетина все одно зношується, незалежно від того, наскільки чистою ви її тримаєте. Але це може допомогти зберегти її у чистоті під час використання. Стоматолог рекомендує потримати щітку під гарячою водою перед та після кожного використання.

Щоб продезінфікувати зубну щітку, лікар пропонує наповнити невелику чашку антибактеріальним ополіскувачем для рота і погрузити зубну щітку, помішуючи її в розчині, приблизно на 30 секунд.

Додаткові поради щодо догляду за зубною щіткою:

  • Після використання дайте зубній щітці висохнути (бактерії люблять вологе середовище), зберігайте її у вертикальному положенні.
  • Ніколи не ділиться зубними щітками.
  • Якщо в одному тримачі зберігається більше однієї щітки, розташуйте їх на відстані, щоб вони не торкалися одна одної.
  • Не зберігайте зубні щітки в закритих контейнерах, де легко розмножуються бактерії.

Раніше "Стіна" інформувала, чим прополоскати зуби та рот для свіжого дихання.

Нагадуємо, як без знеболювальних позбутися сильного зубного болю.