11 вересня у християнському календарі відзначається День пам'яті преподобної Феодори Олександрійської. Згідно з християнською легендою, Феодора і її чоловік жили щасливо і мирно, але одного разу багатий місцевий мешканець спокусився на її красу. Він скористався послугою служниці Феодори, яка запевнила жінку, що гріх, скоєний вночі, не зараховується. Під впливом цих слів жінка вирішила зрадити свого чоловіка, але згодом дуже жалкувала за цей вчинок.

Феодора так сильно зненавиділа своє тіло, що піддавала його різним мукам. Однак, спостерігаючи страждання цієї грішниці, ігуменя монастиря нагадала їй історію Марії Магдалини, яка омила ноги Христа сльозами. Це надихнуло Феодору покинути свій спосіб життя і вступити в монастир. Вона зробила це таємно від усіх та приховавшись в чоловічому образі обрала чоловічий монастир.

Одного разу ігумен монастиря послав Феодору в Олександрію купити хліб. У випадку затримання, він радив переночувати в сусідньому монастирі Єнатському. Там жила донька ігумена, яка мала народити дитину від одного з монахів. А щоб сховати свій гріх, вирішила звинуватити Феодору (яку вважала чоловіком) у своїй дії. Немовля віддали Феодорі, та вигнали її з монастиря. Вона вирішила, що таким чином вона покарає себе за свій гріх і прийняла таку долю.

Феодора оселилася в курені поблизу монастиря, а пастухи, співчуваючи немовляті, давали йому трішки молока. Сім років пройшло у вигнанні, і тільки після її смерті монахи дізналися, що Феодора була жінкою.

Наші пращури вірили, що в такий день не можна мити голови, бо накличеш на себе невдачі. Також, не можна вести плітки, пусті розмови. А ще, під забороною брехня, навіть якщо вона "во благо", бо правді все одно бути, при чому дуже скоро.

З давніх давен існують прикмети цього дня:

  • якщо в цей день ще літає бджола, то бути зимі теплою;
  • на Феодору закінчується літо та починається зима;
  • ластівки ще не у вирії – до теплої осені;
  • гарно зійшла озима – до хорошого урожаю;
  • земля протягом дня волога – до сезону затяжних дощів.

Іменини сьогодні святкують Іван та Олеся.

Раніше, портал «Стіна» писав овочі, які уповільнюють процес старіння.

Також, ми повідомляли про нову допомогу для українців у розмірі 51 000 грн. Яяк оформити?

І нагадуємо, що вже час переводити стрілки годинника.