Майже всі ми звикли пити каву зранку. Деякі роблять це одразу після пробудження, а інші - після сніданку, сподіваючись, що кава допоможе нам прокинутися та зарядитися енергією. Проте, згідно з експертами, є вагомі причини, чому не варто пити каву протягом першої години після пробудження, оскільки, незважаючи на нашу думку про те, що вона допоможе нам швидше оживитися, це може мати протилежний ефект.

Докладніше про те, чому не можна пити каву одразу після сну, інформує ТСН.

Чому краще утриматися від кави протягом першої години після пробудження? Факт полягає в тому, що після сну в організмі підвищується рівень гормону стресу - кортизолу. Цей гормон є природним збудником, який допомагає нам оживитися. Також відомо, що кава має зворотний ефект, коли рівень кортизолу вже високий. Це може заважати пробудженню і навіть спричинити толерантність до кофеїну, зробивши його менш ефективним. Як наслідок, якщо ви п'єте каву протягом першої години після пробудження, ваш організм може відреагувати сонливістю, а сама кава може перестати вас бадьорити.

Тому краще зачекати принаймні годину після пробудження перед тим, як пити каву. Саме тоді рівень кортизолу, який природним чином вас прокидає, почне знижуватися.

Також, коли краще випивати останню чашку кави, щоб уникнути проблем зі сном? Протягом дня ваш мозок виробляє хімічну речовину під назвою аденозин, яка сприяє сну. Коли нам не вистачає сну, рівень аденозину накопичується і ми відчуваємо сонливість. Кофеїн блокує рецептори аденозину, що сприяє бадьорості. Тому після вживання кави може бути складніше заснути.

Зважаючи на це, коли ви вживаєте кофеїн, варто подумати про спокійний сон наступної ночі. Якщо у вас виникають проблеми зі сном, нейробіологи рекомендують випивати останню чашку кави не пізніше другої години дня. Через п'ять-сім годин після прийому кави у вашому організмі все ще залишається половина кофеїну. Тому, якщо вам важко заснути, краще випити останню чашку кави до 14:00. Це дозволить аденозину накопичитися і сприятиме легшому засинанню.

Раніше "Стіна" інформувала, чому дехто любить додавати до кави лимон.

Нагадуємо, як зрозуміти, що настав час відмовитися від споживання кави.