Нові тарифи на електрику діятимуть до кінця року

В Україні запроваджено підвищення тарифів на електроенергію протягом літа. Однак це підвищення діятиме лише до 31 грудня 2023 року. Прогнозувати, які тарифи діятимуть після цього терміну, досить складно, пише "Рrogroshi".

Згідно з ухвалою Кабміну, термін дії фіксованих цін визначено до кінця поточного року. Після 31 грудня 2023 подальші тарифи на електроенергію залежатимуть від рішень уряду.

Експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокоп не відкидає можливості зміни тарифів після цієї дати. Він зазначає, що рішення залежатиме від розвитку подій в енергосистемі та на фронті.

На думку експерта, якщо не буде непередбачених ситуацій, то цього року не очікується підвищення тарифів на електроенергію для населення. Однак він зазначає, що наступне підвищення очікується вже навесні 2024 року.

Важливо зазначити, що президент України Володимир Зеленський підписав закон, який встановлює мораторій на підвищення деяких тарифів. Цей мораторій поширюється на послуги з розподілу природного газу, виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, а також послуги з постачання гарячої води.

Згідно із законом, ці тарифи не будуть підвищені як мінімум до кінця дії воєнного стану. Щобільше, суми у платіжних документах не будуть збільшені протягом 6 місяців після закінчення воєнного стану.

Президент Зеленський вжив цього заходу, щоб полегшити фінансовий тягар населення в умовах економічної кризи та війни. Це тимчасовий захід, спрямований на підтримку українців та запобігання зростанню комунальних платежів.

Раніше "Стіна" інформувала, як заощадити електроенергію на споживанні холодильника.

Нагадуємо, чому необхідно відключати Wi-Fi на смартфоні перед виходом із дому.