Непридатних військовозобов'язаних можуть мобілізувати лише за бажанням

В Україні, де введено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію, також можуть бути мобілізовані й ті чоловіки, які непридатні для військової служби. Про це повідомив начальник Кременчуцького районного ТЦК та СП Роман Сушко.

Однак згідно з керівником Територіального військового комісаріату (ТЦК), у таких випадках мобілізація можлива лише за добровільного бажання цих чоловіків служити, попри наявні обмеження здоров'я або статус багатодітного батька. Для цього потрібно подати відповідну заявку.

Проте спочатку непридатних для служби чоловіків спрямовують на медичну комісію. Якщо висновок Військово-медичної комісії буде визнано задовільним, такий чоловік може бути прийнятий до лав Збройних Сил України (ЗСУ).

Те саме стосується і категорії багатодітних чоловіків, осіб з інвалідністю та осіб, непридатних до служби за станом здоров'я.

За його словами, навіть після позитивного рішення Військово-медичної комісії потрібна згода дружини.

За словами керівника, були випадки, коли чоловік подавав заяву на мобілізацію, його закликали, але потім дружина з дітьми зверталася до ТЦК і вимагала повернути чоловіка назад. Тому отримання згоди подружжя є обов'язковою умовою.

Нещодавно ми розповідали, що Глава МОН відповів ТЦК про відстрочку від мобілізації чоловіків за 30+.

Також "Стіна" повідомляла, що Верховна Рада має намір внести серйозні новації в отриманні відстрочки.